Bu laboratuvarda teorik olarak işlenen Kimya dersine paralel olarak, Kimya dersinde işlenen konuların uygun deney düzenekleri ile deneysel olarak uygulamaları gerçekleştirilir. Laboratuvarlarda Kimya deneyleri ile ilgili deney düzenekleri bulunmaktadır.
Kimya laboratuvarı’ nda yapılan deneyler:
· Molekül Yapısı
· Su Kalitesini Ölçme
· Çözünürlük
· Reaksiyon Oranları
· Kimyasal Denge
· Asit Baz Titrasyonu
· Elektrokimya
· Yakıtlar ve Yağlar
Üniversitedeki öğretim üyelerinin araştırma geliştirme ve ilgili projelerini yürüttükleri laboratuvardır. Bu laboratuvarda çeşitli malzeme sentezi yöntemleri kullanılarak malzeme sentezi gerçekleştirilip, yine çeşitli malzeme karakterizasyon teknikleri kullanılarak malzeme karakterizasyon işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Deniz Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarında bulunan cihaz envanterleri:
· Optik Tensiyometre
· Metal Mikroskobu
· Inovenso Elektroeğirme Cihazi
· Etüv (Vakumlu)
· Etüv
· Hassas Terazi
· Manyetik Karıştırıcılı Isıtıcı
· Spektrofotometre
· FTIR
Bu laboratuvarda teorik olarak işlenen Fizik 1 dersine paralel olarak, Fizik 1 dersinde işlenen konuların uygun deney düzenekleri ile deneysel olarak uygulamaları gerçekleştirilir.
Fizik 1 laboratuvarı’ nda yapılan deneyler:
· Basic Measurements
· Motion With Constant Velocity
· Projectile Motion
· Newton’s Laws
· Archimedes’ Principle
· Work And Energy
· Conservation Of Linear Momentum
· Rotation And Moment Of Inertia
Bu laboratuvarda teorik olarak işlenen Fizik 2 dersine paralel olarak, Fizik 2 dersinde işlenen konuların uygun deney düzenekleri ile deneysel olarak uygulamaları gerçekleştirilir.
Fizik 2 laboratuvarı’ nda yapılan deneyler:
· Electrostatic
· Electric Field
· Capacitance and Dielectrics
· Ohm’s Law
· Kirchoff’ s Law
· RC Circuits
· Magnetic Field
· Faraday’s Law
Makine atölyesinde bulunan makine ve avadanlıkların kullanım tekniklerinin öğretilerek gemide ortaya çıkabilecek arıza durumlarında geminin güvenli bir şekilde seyrine devam edebilmesi için gerekli onarım /imalat işlerinin yapılabilme becerisi kazandırma amaçlı atölyelerdir.
Hazırlık Bölümüzde 7. katta 24 öğrenci için dil laboratuvarı bulunmaktadır. (Bilgisayar Lab.) Öğrencilerimizin ders saatlerinde öğretim görevlilerinin gözetiminde dil öğrenme çalışmalarına bilgisayar destekli bir ortamda devam etmelerine imkân sağlanmıştır. 24 kişilik dil laboratuvarı ders bitiminden sonra da öğrencilerin kullanımına açılmaktadır.
Derste öğrendikleri tüm bilgilerin tekrarını kapsayan online platforma aktarılan çalışmaların ve materyallerin hazırlıkları yapılmış ve öğrencilerin kullanımına sunulmuştur.
Bilgisayarlarda öğrencilerin pratik yapmalarını sağlayan ve dinleme becerilerini geliştiren farklı film ve belgeseller bulunmaktadır. Filmlerin İngilizce alt yazılı versiyonları da bulunmaktadır.
Bilgisayar programlama ile ilgili derslere ait uygulamalarının yürütüldüğü laboratuvardır. Laboratuvardaki bilgisayarlarda yazılım geliştirme araçları (MS Visual Studio, Eclipse, vb.) yüklüdür ve öğrenciler bu araçları kullanarak program geliştirmektedirler. Laboratuvar,
· Bilgisayar Programlama I,
· Bilgisayar Programlama II
· Nesneye Yönelik Programlama,
· GUI Programlama,
· Veri Tabanı Yönetim Sistemleri,
· Web Programlama,
· İşletim Sistemleri derslerinin uygulamalarını yapmak üzere kullanılmaktadır.
Üniversitemizin Eğitim Havuzu; Gemiadamı yetiştiren Denizcilik Fakültesi ve Denizcilik Meslek Yüksekokulu öğrencilerimizin Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları (STCW) hakkındaki uluslararası sözleşmeye uygun olarak DENİZDE KİŞİSEL CANLI KALMA eğitimlerini icra etmek üzere hizmet vermektedir. Bu kapsamda havuzda yapılan uylamalı STCW eğitim konuları aşağıda olduğu gibidir.
· Gemiyi terk etme esnasında dikkat edilecek hususlar
· Can salında bulunan malzemeler
· Gemiyi can salı ile terk etme
· Gemiyi suya atlayarak (ıslak terk etme) terk etme
· Islak terkten sonra suda yüzme usulleri
· Soğuk suda hayatı idame etme teknikleri
· Sudan can salına çıkış usulleri
· Can salını kürekle sevk etme
· Ters dönen bir can salına düzeltme
Eğitim havuzumuzda bulunan bilgisayar kontrollü similasyon sistemi ile gerçek deniz şartları yaratılmakta ve öğrencilerimizin eğitimlerde bu ortamı yaşamaları sağlanmaktadır. Anlık olarak uzaktan kontrol ile değiştirilebilen bu similasyon özellikleri;
· İstenen büyüklük ve tipte dalga yapma
· Alçak görüş şartlarında gemiyi terk (sis yapma)
· Gece şartlarında gemiyi terk (perdelerin kapatılması)
· Çeşitli ses efektleri yapma (alarm, gök gürültüsü)
· Çeşitli ışık efektleri (şimşek, çakar fenerler)
Belirtilen özelliklere ve eğitimlere ilave olarak Eğitim havuzumuz üniversitemizin su sporları takımlarına (yüzme, su topu gibi) antrenman imkanı sunmaktadır. Ayrıca öğrencilerimizden isteyenlere temel SCUBA eğitimi de havuzda verilmektedir.
Havuzumuz aynı zamanda boş zamanlarını yüzerek değerlendirmek isteyen personelimiz ve öğrencilerimiz için belirlenen zaman çizelgesine göre mesai saatleri içinde ve dışında da hizmet vermektedir.
STCW kapsamında gemi adamlarının Sertifikalandırılması maksadıyla Temel yangın ve ileri yangın saha eğitimleri uygulanmaktadır.
Seyre giriş, düzlemsel Seyir ve İleri seyir derslerinin gerek teorik gerekse harita uygulamalarının icra edildiği bir dershanedir. 112 m2 lik alana sahip olan laboratuvarda 40 masa ve 40 sandalye bulunmaktadır.
Üniversitemiz Denizcilik Meslek Yüksekokulu (DMYO) tarafından işletilmektedir. Gerçek gemi köprüüstü sistemleri ile donatılmıştır. Elektronik Seyir Derslerinde aktif olarak kullanılmaktadır. Laboratuvarda;
· JRC RADAR
· JRC ECDIS
· GYRO PUSULA ve REPİTERLERİ
· GPS
· AIS
· NAVTEX
· ECS
· Weather Faks
· VHF RT sistemleri bulunmaktadır.
Canlı RADAR ve ECDIS ekranları tahtaya projeksiyonla yansıtılabilmektedir. Mevki koyma ve RADAR el plotlama eğitimleri için de dersane gibi kullanılmaktadır.
Meteoroloji laboratuvarı öğrencilerin meslek yaşamlarında kullanacakları barometre higrometre psikometre, anemometre vb. meteorolojik cihazların tanıtımı ve kullanımı konusunda pratik yapılması ve kendilerine bulut tipleri ve hava haritaları gibi meteoroloji hakkındaki önemli dokümanların görsel olarak tanıtımı amacıyla kullanılmaktadır.
Elektrik makineleri laboratuvarında, dört temel elektrik makinesi olan transformatör, DC makineler, senkron makineler ve asenkron makinelerle ilgili kapsamlı deneysel uygulamalar yapılmaktadır. Söz konusu bu uygulamalar sayesinde öğrenciler her bir elektrik makinesi tipinin; genel tasarım yapısını, çalışma karakteristiğini ve kontrolü hakkında bilgi edinmektedir. Ayrıca her bir elektrik makinesinin boşta ve yük altında çalışma koşulları incelenmektedir.
Güç Sistemleri Laboratuvarı bünyesinde, temel bir üretim, iletim ve dağıtım hattı üzerinde bulunan düşürücü/yükseltici güç transformatörlerinin, tek hat diyagramlarında nasıl modelleneceğiyle ilgili uygulamalar yapılmaktadır. Ayrıca farklı yük gruplarının (omik, omik-endüktif, omik-kapasitif) şebekeye entegrasyonu sırasında ne gibi değişikliklere sebebiyet verdiği incelenmekte olup, yine farklı tipteki yük gruplarından kaynaklı harmonik bozunum (distorsiyon) etkileri araştırılmaktadır. Son olarak ise elektrik güç sistemlerinde önemli bir konu olan güç faktörü düzeltme işlemi için geleneksel ve ileri seviye kompanzasyon sistemleri de bu laboratuvar kapsamında değerlendirilmektedir.
Güç Elektroniği Laboratuvarında muhtelif yarı iletken anahtarların çalışma karakteristiği incelenmekte olup aynı zamanda temel güç elektroniği dönüştürücü türlerinden; AC-DC, DC-DC, DC-AC ve AC-AC devre topolojileri için deneysel uygulamalar gerçekleştirilmektedir.
Endüstriyel Otomasyon Laboratuvarında, genel veya proje bazlı otomasyon uygulamalarının yanında, proses kontrol ve SCADA deneyleri de gerçekleştirilmektedir. Ayrıca yine endüstriyel otomasyon uygulamaları içerisinde önemli bir yer tutan; kontaktörler, devre kesiciler, elektrik motorları ve sensörler gibi diğer alt bileşenlerin de kullanıldığı deney ve testler icra edilebilmektedir.
Mantık Tasarımı ve Dijital Sistemler Laboratuvarında, sırasıyla mantık kapıları, mantık kapıları temelli devre tasarımı, flip-flop uygulamaları, senkron/asenkron sayıcılar ve RAM/ROM operasyonlarına dair deneyler icra edilmektedir. Her bir deneyin uygulaması hazır modüllerle veya breadboard seti üzerinde gerçekleştirilir.
Mikroişlemciler, Mikrodenetleyiciler ve Gömülü Sistemler Laboratuvarında öğrencilere sırasıyla bir mikro işlemci modülü olan MSP430 modülü ve IAR tabanlı gömülü sistem yazılım
uygulamasına giriş, MSP430 için temel giriş ve çıkış işlemleri, Seven Segment gösterimi, kesici ve zamanlayıcı modüller ve düşük güçlü kesim modları deneyleri icra edilmektedir. Bu deneyler sırasında öğrenciler hem breadbord üzerinden devre kurabilirken aynı zamanda laboratuvarda bulunan bilgisayarları kullanarak mikroişlemciye ait ilgili yazımları da yapabilmektedir.
Mikrodalga ve Anten Laboratuvarında öğrenciler deneylerde farklı anten çeşitlerini kullanarak ve test ederek bu antenlerin kullanım alanlarını ve dalga tepkilerini öğrenmektedirler. Bu deneyler fiziksel olarak bulunan antenler bilgisayarda bir anten yazılım uygulaması ile entegre edilerek gerçekleştirilmektedir. Öğrenci hem çeşitli antenleri canlı olarak görmekte, hem de gözle görülmeyen dalgaları bilgisayar üzerinden görüntüleyebilmektedir.
Elektrik Devreleri Laboratuvarından Devre Analizi I ve II dersinin uygulamarının yanı sıra Elektronik Devreler ve Elektronik Devre Elemanları derslerinin de uygulamarı yapılmaktadır. Öğrenciler bu deneyler sırasında temel devre elemanlarını öğrenerek bu elemanların tepkilerini osiloskoplar üzerinden gözlemlemek, multimetre kullanarak akım-gerilim ve diğer ölçümleri yapmak, sinyal jeneratörü vasıtaysıyla üçgen, sinüs veya kare sinyalleri kullanmak, temel elektronik devre elemanlarını (diyot, transistör) kullanmak ve ne işe yaradıklarını anlamak, DC ve AC güç kaynaklarını kullanmak ve temel elemanlardan oluşan karmaşık devreleri analiz edebilmektedirler. Bu deneyler sırasında laboratuvarda bulunan hem hazır deney setleri kullanılmakta hem de öğrencinin devre kurma kabiliyetini arttırmak için breadboard üzerinden de çeşitli devreler kurulmaktadır.
Hidrolik sistem tasarımı yapılmakta ve hidrolik sistemin ana bileşenlerini tanıtmak için deney düzeneği kurulmaktadır. Pnömotik sistem tasarımı yapılmakta ve pnömotik sistemim ana bileşenlerini tanıtmak için deney düzeneği kurulmaktadır.